Tönkrement kapcsolatok: lehet hogy rosszul szeretsz?

Az 5 szeretetnyelv

Úgy érzed befuccsolt a kapcsolatod pedig te mindent megtettél? Erődön felül próbálkozol, mégsem látod párod arcán a kitörő lelkesedést? Mosoly helyett szájhúzgálást kapsz? Lehet hogy rosszul szereted őt! Íme a kulcs a megoldáshoz!

broken-heart_0.jpg

Válásoknál gyakran "kibékíthetetlen ellentétekre" hivatkozva írják alá a papírokat az egykor boldog házasok; de ez vajon mit takar pontosan? Szertehagyott szennyes ruhát, átitalozott estéket, szúrós megjegyzéseket? Mindenki mástól sokall be - és mindenkit más tesz boldoggá... Ha érteni akarjuk párunkat és tudni akarjuk mi a cselekvéseinek mozgatórugója, először tudnunk kell, melyik szeretetnyelvet beszéli.

a_masikvilag_hu.png

5 nyelvet különböztet meg a szakirodalom, melyek a következők:

  1. Elismerő szavak
  2. Minőségi idő
  3. Ajándékozás
  4. Szívességek
  5. Testi érintés

Egy egyszerű példán keresztül levezetem hogy érthetőbb legyen (akasztják a hóhért...): én rendre elmosogattam, tiszta ruha a szekrényben, ragyogó lakás, pontosan betartott határidők, mégsem éreztem hogy a pasim ezt értékelné. Persze, persze, örült ő ezeknek, de sosem dobta el az agyát. Ő mindig meglepett valami aprósággal, jutott minden napra egy nagy ölelés meg egy "de jól nézel ki", pedig én jobban örültem volna ha kiviszi néha a szemetet és nem hajigálja szanaszét a cuccait. Egyre nyűgösebbek voltunk egymás mellett, mint két durcás kisgyerek. Aztán meglepett barátnőm egy könyvvel, ami közérthetően megfogalmazta a fentebb említett 5 szeretetnyelvet. Már a könyv elején éreztem hogy nagyon nem ugyanazok a dolgok tesznek bennünket boldoggá, úgymond "üres a szeretettankunk". A könyv végén lévő tesztet kitöltve aztán egyértelművé vált hogy olyasmivel akartuk egymást felvidítani aminek voltaképpen mi örültünk volna.

gary-chapman-az-5-szeretetnyelv-egymasra-hangolva-diszkiadas-300x456.jpg

Az egyes nyelvek rövid áttekintése konyhanyelven:

1.) Elismerő szavak: dicséret lépten-nyomon! Elmosta a bögréjét kávézás után? "Drágám, köszönöm hogy nem hagytad a bögrédet kávésan az asztalon!" Lehajtotta a wc deszkát? "Annyira figyelmes vagy amiért nem hagytad felhajtva!" Lemosatta a kocsit? "Köszönöm hogy elvitted az autót a mosóba, nagyon szép tiszta lett!" Aki az elismerő szavakra szomjazik, annak mindig szüksége van a pozitív visszacsatolásra, még az apróságok miatt is amit mi esetleg természetesnek vélünk.

2.) Minőségi idő: állandóan dolgozunk, ételt teszünk az asztalra, befizetve az összes számla, mégis úgy érezzük hogy a másik ezt nem értékeli kellőképpen és mindenre csak lefitymálóan legyint? Kérdezzük meg önmagunktól: mikor töltöttünk vele utoljára kettesben úgy időt, hogy nem rohantunk, nem böngésztük a mobilunkat, csak őrá fordítottuk a teljes figyelmünket? Akinek a minőségi idő a mindene, az ugyanolyan boldogtalan marad kacsalábon forgó palotában is - mert mi nem vagyunk ott vele hogy ezt megosszuk és hiányolja a figyelmünket.

capture_2.PNG

3.) Ajándékozás: nem csak nagy értékű ajándéktárgyakra kell gondolni ebben az esetben. Egy csoki, egy kavics amit séta közben tettünk zsebre, egy újságkivágás a kedvenc együtteséről - olyan dolgok, tárgyak, amik jelzik a párunknak hogy fontos nekünk, amikor nincs velünk mi akkor is gondolunk rá. Anyagi kerettől függően persze lehet emelni a tétet, de legtöbbször nem maga az ajándék ára szabja meg az értékét.

548212f072560_mcx-couple-gift-exchange-1210-mdn.jpg

4.) Szívesség: befizette helyettünk a csekkeket? Megsétáltatta a kutyát reggel 6-kor szakadó esőben? Vagy csak egy vacsorára rendelt pizza hogy ne kelljen főzni...Olyan jól tud esni mikor valaki elvégzi helyettünk a tornyosuló feladatokat. A szívesség nyelvét beszélő emberek könnyedén lekenyerezhetőek minden alkalommal mikor egy-egy terhet leveszünk a vállukról.

5.) Testi érintés: igenis kell a nap végén az az ölelés. Egy puszi reggel munkába indulás előtt. Egy kézsimítás sorban állás közben. Talpmasszázs este a hosszú nap után. És persze jó nagy összebújások... Nem nehéz kitalálni, hogy a férfiak nagy részét mozgatja a fizikai kontaktus és elsősorban nem az élére vasalt háztartástól dobják el az agyukat. :)

hug.jpg

Persze a kapcsolatok sok-sooook energiabefektetést igényelnek; olyan ez mint egy soha véget nem érő munka. De ezzel legalább érdemes foglalkoznunk, mert a siker átütő lehet. Íme egy link a teszthez, bárki elvégezheti pár perc alatt és a kiértékelés is egyből kéznél van: 

http://www.egeszsegpenztar.hu/Media/Default/DocGalleries/Egyeb/Szeretetnyelv_teszt.pdf

A poszt alapjául Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó "Az 5 szeretetnyelv" című könyve szolgált melyet 1992-ben írt.

gary-chapman.jpg

Képek: amasikvilag.hu, weheartit.com, uncommonhelp.me, Pinterest, marieclaire.com, ibtimes.co.uk, dreamstime.com