Natura Hill, Zebegény - vélemény

Az utazás nekem olyan, mint másnak a csokoládé: kibírom ugyan nélküle, de elvonási tüneteim vannak. Éppen ezért már fél évvel ezelőtt, mikor kifizettem a foglalási díjat a Natura Hill egyik szobájára, nem is lehettem volna elégedettebb: úgy tűnt, sikerült tökéletes Valentin napi meglepetést kitalálnom a páromnak amit még én is élvezni fogok. Egy éjszaka kettesben, gyerek nélkül, egy környezettudatos és barátságos helyen, óriási fürdőkáddal a szobánk közepén. Nos, majdnem így is lett - de csak félig.

20180215_073646.jpg

Február 14-én kalandos utazás után, válogatott időjárási nehézségek után este fél 7re sikerült Zebegénybe érnünk a szállásra, ahová egy meredek, néhol egészen keskeny földút vezet, aminek meghódításához kell vezetési tapasztalat. Kora délután indultunk a lakhelyünkről szóval eléggé meggyötörten érkeztünk oda este; semmi másra nem vágytunk csak valami meleg vacsorára és hogy elfoglalhassuk a szobánkat. Első pofon: "rendesen" konyha csak péntektől vasárnapig üzemel, de tudnak adni 2 féle levest (gomba és húsleves), grillezett szendvicset (sajtos-körtés vagy sajtos-rukkolás), valamint hideg desszert (panna cotta vagy csokoládétorta). Rendben, gyors döntés: éhesek vagyunk, jöhet leves, szecsó, desszert - mindegy csak együnk végre. Nem ártott volna előre megkérdezni az árakat - ha ugyanis a kézséges ott dolgozó hölgy szól hogy ez bizony 1890Ft-os szendvics és a leves - desszert is 1590Ft/ adag árban kapható, bizony inkább elővettem volna az autó csomagtartójából a vészhelyzeti MRE* csomagomat (*komplett katonai élelem egységcsomag önmelegítő főétellel és kiegészítőkkel) Párom az utazás fáradalmaira kért egy dupla whiskyt; abból 1 féle volt (Jameson), 1200Ft/4cl áron. Sebaj, egyszer Valentin napozunk házon kívül, annyi baj legyen. Én kértem egy vodkát (szintén 1 féle volt; Snow Queen), és megörültünk a kézműves söröknek (pl. pale ale, magyar termékek, 8-900Ft/kisüveg áron). Megérkeztek a levesek, átlagos adag, átlagon felüli íz. Vitathatatlan hogy a gombalevesnek gomba és nem tasakos leves íze volt, a húslevesben szép darab omlós színhúsok voltak és gusztusos zöldségdarabok, mindkettő kifejezetten ízletes volt. Nem sokkal később kézhez kaptuk a szendvicseinket is; mindketten a sonkásra szavaztunk. Egy kis bagett serrano-jellegű sonkával, paradicsomkarikával, rukkolával és talán valamilyen krémsajttal töltve - grillezve. Friss volt, nem kirívó ízben, rukkola volt  mellé halmozva a tányérra. Egy korrekt szendvics de semmi különleges, se mennyiségben se ízvilágban. A desszert panna cotta ezzel szemben kellemes volt: a krém maga nem túl édes de majdnem tökéletes állagú, a most nagyon divatos sós-karamellás szósszal leöntve, pörkölt földimogyoródarabkákkal megszórva (jajj szegény allergiások...). Még saját logós 'Natura Hill' feliratos kis csokilapocska is volt rajta (a saját logó-név kombó egyébként egészen sok használati tárgyon/ eszközön felfedezhető itt). 20180216_095931.jpgÖsszességében sikerült annyit ennünk hogy a világ szebb hellyé vált, egyedül a végszámla megpillantásakor rándult össze a gyomrom kissé (fotón mellékelve), ezt utólag betudom drágácska tanulópénznek és legközelebb semmit nem fogadok el lendületből az ára megkérdezés nélkül, kínálja még oly természetes kedvességgel is a fogadószemélyzet egy szálláshelyen. A plusz szervízdíjon már meg sem lepődtem.

Vacsora után alaposabban szemügyre vettük a szobánkat. Mint írtam korábban, kifejezetten a szobában található óriási szabadon álló fürdőkád miatt esett erre a 'Fahéj' fantázianevű szobára a választásom és ebben nem is csalódtam.

fahej4.jpg

fahej5.jpg

*A szobáról készült fotók a szállás honlapjáról származnak és a Natura Hill szellemi tulajdonát képezik. www.naturahill.hu

Mint ahogy a tisztaságban sem: mindenhol kellemes rend és pormentesség várt minket. Ép bútorok és eszközök, semmi csorbaság - gyanús foltok, ezt kiemelném. A stílus otthonosan minimalista és többnyire praktikus, kivétel ez alól az éjjeliszekrény feletti kislámpának szánt égő, amire kellene egy búra mert hangulatos megvilágítás helyett zavaróan erős a fénye. Bekészítve vízforraló, instant kávé, teafilter és pár darab olasz stílusú teasütemény. Mini hűtőszekrény, miniszéf és tölthető akksis elemlámpa mint extrák, valamint párom azonnali kedvence, egy Bluetoothos rádió stílusos retró kivitelben. Ő erre azonnal rá is kattant: Kenny G jelenthetett volna a rádióból szóló összebújós jazznek. A fürdés feldobta a hangulatunkat, és el is feledtette velem hogy egyébként szaunával is számoltunk amit végül nem tudtunk kipróbálni - jóval előre jelezni kell ha valaki használni szeretné ( a felfűtési idő miatt), valamint csak délelőtt 11 és este 8 óra közt használható ( a szobából másnap délelőtt 10ig kellett kijelentkeznünk). Egyébként a szaunaház egy különálló épületben található és jól felszereltnek tűnik.

20180215_073232.jpg

20180215_073226.jpgMivel az épület tájolása kelet-nyugati irányú és a fürdőszoba felől van napkelte, reggel lustálkodhattunk anélkül hogy fényárban úszott volna a szobánk (bár külön elektromos reluxa is van ami ugyancsak a fényt hivatott kívül tartani). A reggeli kellemes csalódás volt a vacsorához képest, mivel a hideg választható étkek mellé meleg fogást is lehetett kérni amit a szobaár tartalmazott, (fotón mellékelve). 'Gourmet' reggeli fogások extraként voltak kérhetőek úgy mint palacsinta, bundás kenyér,stb.Kirakva aszalt magvak voltak, müzli, keksz, ottani készítésű lekvárok (a körte és a málna isteni!), narancslé (finom, nem hígított vacak), kávé - tej - házi málna szörp, croissant és vajkockák. 

20180215_090756.jpg

20180215_090812.jpgA berendezés: érdemes kiemelni, hogy vagy nagyon hozzáértő designer dolgozott a helyen, vagy a tulajdonosok ízlése kiváló. Egymáshoz illő részletek, funkcionálisan minimalista berendezés hangulatos kiegészítőkkel és pár egyedi ötlet: pl.az étterem részen egy falfelületnyi tartósított izlandi zuzmó ami rendkívül mutatós és az asztalokon is visszaköszönt kiscserepes dekor formájában. Pala anyagú (-vagy utánzatú) tányérok és alátétek, lehelletvékony pocakos üvegpoharak, festőpaletta alakú menütartó állvány.

Szintén itt egy könyvespolc az étkezőben tele különféle olvasnivalóval több nyelven; útikönyvek, szakácskönyvek, szépirodalom, még Csernus könyvet is felfedeztem. Újságok kiakasztva (Forbes magazin, ÉVA, Otthounk, stb.). Van egy hatalmas kávéfőző gép is ami szerencsére nem az újhullámos kapszulás kávét főzi hanem rendes darált kávét használ. Mondjuk a kávékapszulát itt amúgy sem tudnám elképzelni... Az elv amit a honlapon hirdetnek (fenntartható vendéglátás és ökológiailag gazdaságos szemlélet) valóban több ponton megfigyelhető még az apróbb részletekben is (pl. a szobába bekészített teához a minicukor zacskója is lebomló környezetbarát anyagból van). Külső bútorként felfedezhető három fa hintaágy és gyerekeknek egy mászóvár szintén fából, más bútort a hidegre való tekintettel nem hagytak kint. A tulajdonosok az étteremmel egybekötött gazdasági épület felső szintjén élnek de velük nem találkoztunk. 

A kilátás valóban mesés, a kanyargó Duna még zord időben is egyedi látvány ebből a kiemelt magasságból.

20180215_094906.jpgA kertben levendulaültetvény van és nagy üres tér ami (feltételezem) kiváló alap jó időben sátras rendezvényekhez amilyen egy esküvő is lehet akár. A többi szobát csak képeken láttam a honlapon, és ezek alapján többféle koncepció közül családosok is találhatnak számukra megfelelőt. Olyan is van amelyikhez konyharész lett kialakítva. Slusszpoén: a Macskajaj című filmet idéző fekete és fehér cicusok, Árnyék és...nem jut eszembe a fehér macsek neve, a lényeg hogy barátságos, jó arcok.

20180215_090253.jpg

Nem akarom bő lére ereszteni az összegzést, pontokba szedtem a pro/ kontra érveket, pro:

  • egyedi, ízléses design 
  • fine dining stílusú ételek
  • környezettudatos kialakítás
  • mesés panoráma

kontra:

  • 'zsebbenyúlós'
  • izolált fekvés és nehézkes megközelíthetőség
  • hiányos információk a honlapon
  • szezonálisan változó élvezhetőség (értem ezalatt azt, hogy pl.ebben a februári semmilyen télben főleg csak relaxálni lehet itt, nyáron valószínűleg sokkal élvezhetőbb ez a környék)

Nem célom negatívan értékelni ezt a helyet, néha csak előfordul hogy az ember számításai nem jönnek be - velünk most ez történt. Aki kedvet kapott egy látogatáshoz és van felesleges elszórni való 100-150 ezer forintja pár napra, az a honlapjukon bővebben is tájékozódhat: www.naturahill.hu

Galéria:

[A fotók sajátjaim a szobáról készült két kivétellel, melyek a Natura Hill saját tulajdonát képezik és a honlapjukon is megtalálhatóak. A poszt elkészültét a Natura Hill semmilyen formában nem támogatta és a saját véleményemet tükrözik.]