5 tipp nyűgös hétfő reggelek ellen

Ma hétfő van... Tegnap landoltam magyar földön néhány napnyi külföldi 'kiküldetés' után; ma reggel frissen és üdén kellett volna felvennem újból a munka fonalát. Kellett volna... A postafiókomban lévő 44.email elolvasása után agyérgörcsöt kaptam és kimenekültem kávézni...

3e1931066bbb4cf6ca783885f9dd07ef.jpg

Lássuk mit lehet tenni mikor a hétfő reggel mumusa arcon köp bennünket ogretakonnyal és a jégcsákány valaki hátába állítása tűnik egyedüli célszerű opciónak a feszkónk levezetésére? Mit csinálhattam volna másképp? A lentebbi ötletek nem csak hétfő reggelekre alkalmazhatóak.

1. KÉSZÜLJ FEL!hulkimage_span.jpg

Iksz nap távollét után értelemszerűen nem 5 perc lesz akklimatizálódni és egyből visszaállni a rendszerbe. Mindegy, hogy magasépítészeti darugépkezelő vagy bolti eladó vagy, esetleg kórházban dolgozol, a lényeg ugyanaz: munkába visszaállás előtti este/ reggel/ délután (műszakfüggően kiválasztandó) szánj legalább fél órát arra hogy fejben összegezd: mik lesznek a teendőim? Nagyjából mi várhat rám? Hagytam hátra bármilyen sürgős tennivalót?

 

2. LEGYEN TERVED! to-do-list-pic.jpg

Oké, fejben lezongoráztad mennyi szutykot kell letolnod és máris lóg egy kicsit a szád széle: az előbb még kertészkedtél nyugisan, most meg már látod magad előtt a megoldandó feladatok végeláthatatlan sorát? Jó, akkor most mély levegő és dobj össze egy tervet: a.) x teendő a legsürgősebb, b.) y ráér munkaidőben bármikor, c.) z-t sanszos hogy meg kell csinálni, de lehet halasztani egy-két napot. Mihelyst lesz egy képed fejben a fontossági sorrendről, nyugodtabban nézel a hétfő elé.

 

3. KÉSZÍTSD KI A RUHÁDAT AMIT FEL FOGSZ VENNI!

Nem tűnik nagy dolognak, igaz? Pedig sokat dob a melóba induláson mikor konkrétan csak magadra kell cibálnod a gönceidet, és nem szembesülsz azzal hogy a munkásruhád a szennyesben rohad a koszos zoknik közt vagy a gardróbod undokul pislog rád és nem tudsz dönteni mit vegyél magadra. Elő a koponyeg.hu-val, nézz egy időjárás előrejelzést, és elő a másnapi ruhákkal! (Vagy még van időd kimosni és rendbeszedni az uniformist.)

woman-cleaning-closet.jpg

4. MIT FOGSZ ENNI?

Csak bakareggelit tolsz (cigi + kávé)? Jó, és máskor sem eszel? Na ugye. Valamit enned kell. Ha kantinban/ büfében kajálsz, ez a pont kipipálva, nem kell azon agyalnod mit tolj az arcodba mikor már a gyomrod saját magát eszi. DE! Ha magadnak főzöl vagy nem tudsz frissen kaját venni a munkahelyeden, nem árt odakészíteni valami ennivalót. A legjobb, ha valami olyasmiről gondoskodsz, amit kifejezetten szeretsz: sokat dob a hangulaton valami olyan flamó aminek nekikészül az ember mert amúgyis kedvenc. Pluszban vannak olyan harapnivalók, amik egyébként is energiával töltik fel az embert, érdemes ötleteket lopni fitnesszes emberkéktől, mert ők aztán tudják, mivel táplálják a testüket mikor szükség van a plusz energiára.

5. JUTALMAZD MAGAD! girl-eating-chocolate-cake-280x280.jpg

Ez a legjobb rész az egészben. Mitől derülsz jobb kedvre? (Naaa, most a legális dolgokra gondolj...) Az önjutalmazás módszere pszichológiailag alátámasztott és működik. Akár függőségeket is okozhat, de most vegyük csak azt az egyszerű szitut, hogy beiktatsz a munkarendedbe valamit, ami feldobja a kedvedet. Ez lehet egy kis nasi, egy gyors 5 perces relaxtevékenység, vagy ha nagyobb volumenű dolog akkor szervezd munkaidő utánra (a kocsmázást is, igen). A lényeg hogy legyen valami amit vársz és amire készülsz, mert ez segít átvészelni a 'nemszeretem' órákat. 

Ha meg már a darálóban vagy és érzed hogy pattan a cérnád, egy extra tipp: pár percre maradj egyedül. Ez nekem a munkahelyemen csak a WC-ben szokott sikerülni, de a semminél ez is jobb. A lényeg: kilégzés-belégzés 4 ütemre (be-be-be-be-ki-ki-ki-ki, mintha mondjuk kocognál), közben szorítsd ökölbe a kezeidet de olyan erősen amennyire csak bírod. Egyrészt a kontrollált légzés megnyugtat, másrészt a feszültség egy részét le lehet vezetni azzal ahogy ökölbe szorítod a kezeidet. Plusz egy pohár víz, még ha nem is szereted, nyilván meginni, nem pedig valakit leönteni vele. :) Kitartás Nyuszitappancsok, hétfő után mindig a kedd jön!

garfield11.jpg