Szex terhesség alatt - szabad & nem szabad

Mikor kiderült hogy babaprojekt részesei lettünk, ez volt a második téma amire rákerestem neten (az első a terhesvitaminok listája volt amiket ajánlott szedni).

istock_000012434973medium.jpg

Persze nagyjából mindenhol ugyanazt írták le: igen, szabad folytatni a nemi életet óvatosan, amennyiben mindkét fél kívánja, mivel 8.hónapig nem okoz problémát, hiszen a kiskölyök teljesen védve van. Na, ez bullshit.

Terhesen az immunrendszer gyengülni kezd. Először a szervezet küzd az 'idegen test' ellen, ezt jelezhetik az arcon, mellkason, vállakon piros, hólyagszerű gyulladásos pöttyök; mintha ismét kamaszodna a várandós nő. Megszenvedtem vele, rohadtul idegesítő és az önbizalmat tropára veri a "Ragya Banya" effektus. Biológiai magyarázat: magzatmentes állapotban a szervezet természetes ölő sejteket ("natural killer") küld a különböző kórokozók ellen, ezáltal valamelyest védettek vagyunk a vírusokkal, daganatos sejtszaporulatokkal szemben.DE:ugyanezek a sejtek a magzatot is kórokozónak tekintenék és megtámadnák, ha nem lenne a progeszteron nevű terhességi hormon ami jelentősen gátolja a szervezet sejtes immunválaszait. Ebből kifolyólag az anyai szervezet is gyengül a magzat védelme érdekében és bármilyen gyulladásos - vírusos megbetegedés fellángolhat a terhesség időtartama alatt - na ezért kell vigyázni a szexszel is - ugyebár a hüvely egy nyálkahártya, amin keresztül könnyebben megfertőződhet a kismama, elég hozzá pár mikro hámsérülés és néhány baktérium vagy gomba. A szedhető gyógyszerek listája nagyon rövidke, egy máskor jelentéktelen fertőzés is kellemetlen, hosszan elhúzódó, akár veszélyes betegséggé is válhat.

Amikre érdemes nagyon odafigyelni: gombás megbetegedések - a Canesten Combi 3 napos kúrája például terhesen csak applikátor nélkül alkalmazható ( mármint a tabletta; a krémet ugyanúgy kell felhasználni). Vagy a bakteriális vaginózis, ami nagyon trükkös, mert voltaképp megfertőződni sem kell ahhoz hogy előkerüljön ez a tünetegyüttes: elég, ha a hüvelyflóra megborul, és a káros baktériumok elszaporodnak. Nagyon undok tünetekkel jár, de szerencsére van pár bababarát készítmény (igaz húzósabb áron), ami segíthet leküzdeni: nekem bevált a Lactofeel gél, vagy a Multi Gyn termékcsalád többféle opcióval (krém, irrigálószer, zselé). lactofeel_huvelygel_190859be8278ee532268eb57972e4d06.jpg
A terhesség elején javasolt STD szűrést kérni (szexuális úton terjedő betegségekre), mint pl. a rettegett HPV, a chlamydia vagy a herpeszvírus. És a partnernél is, nemcsak anyukánál! Az oda-vissza fertőzgetés "jó játék": egy vagyonba kerül gyógyítani, és még a picinek is árthat. :( Halvány vérezgetés esetén még nem kell egyből bepánikolni, okozhatja a terhesség alatti vérbőség is, de biztosat csak orvos tud mondani, ezért nem árt kéznél tartani egy olyat akiben megbízunk és kellően alapos. Érdemes egyszerre kérni szűrővizsgálatot párunkkal együtt az első 3 hónapban, aztán ha minden rendben, fenntartani ezt a boldog állapotot, ha meg valami nem stimmel, időben lépni.

 És akkor jöjjön a fizikai rész: ha a saját példámat veszem alapul, az első 3 hónap katasztrofális volt, de főleg a harmadik. Az idő nagyobbik felében olyan hullafáradt voltam, hogy reggel felkelni nem volt erőm, este meg 9kor már úgy durmoltam, mint akit leütöttek. Háááát...Nem segítette elő a családi életünket, ez biztos. Megspékelve a napközbeni akármikori hányingerekkel, a szex volt kábé az utolsó dolog ami eszembe jutott. Sikeresen túléltük, de ez sokban múlt az apuka türelmén. A gyakori fejfájásomra ekkor javasolták a sima Panadolt (nem a rapidot), mert ezt lehet szedni baba mellett is. Bevált.angry-couple-in-bed.jpg


Aztán jött a 4.hónap, akkor ez átfordult a 'bárhol-bármikor' kategóriába (nyilván párom legnagyobb örömére) - igen ám, de akkoriban meg állandóan felpuffadtam a vitaminoktól és egy rakat ételtől, szóval hasfeszülősben nem volt olyan egyszerű kivitelezni egy jóízű együttlétet. Valamennyit segített az Espumisan gyöngy, ami terhesség alatt is szedhető, de érdemes az étrendünkből száműzni a puffasztó hatású ételeket és szénsavas italokat.

Az 5-6. hónapra azt tudnám mondani, hogy a kívánósság enyhült, de még nem volt rajtam számottevő súlyfelesleg így egész jól bírtam magam és nem lőtték fel a pizsit sem már este 9-kor. Itt még lehet variálni az ágyban, mindenki elfér, minden testrésznek jut hely kényelmesen, nincs örökös pisilési kényszer, bár 6.hónap felétől kezdve azért bejátszik a "jujj-megint-mosdóznom-kell" alattomos érzete. Ja és a gyerkőc... Nos, egeeen... baby_leo_smiles_before_birth.jpgFrankón lehet érezni ahogy úszkál, mocog-ficeg - hát ez sem segít sokat a szexuális életen. Az apja először mindig azzal volt megáldva hogy "baja lesz", "összenyomjuk", stb, engem meg csak szimplán zavarba hozott a tudat hogy mi épp papás-mamásat játszanánk amiből fogalmam sincs, ő mennyit érez?
A válasz: semennyit. Max a hormonlöketet érzi, aminek ő is örül ha anyuka örül, szimplán nem kell nyomorgatni szegényt extrém pózokban, amúgy semmi extra. Táskámban 5.hónaptól kezdve mindig van Rennie savlekötő rágótabletta, mert ahogy Babóca haja nő (meg egyébként is) úgy égett/ ég borzalmasan a gyomrom. A szódabikarbóna terhesség alatt nem javasolt mert folyadékvisszatartást okozhat és a sav-bázis egyensúly felborulását.

pregnant650_102813114258.jpgÉs akkor 7.hónap. Nem sokat híztam, 6-7kg közt, de a hasam nő, a poronty nő, kezd kényelmetlenné válni az élet olyan szimpla tevékenységek tekintetében is mint egy szűkebb csizma felráncigálása reggel. Apu türelmes, szex van, óvatosabban, ha más nem az én fizikai korlátaim miatt. Vannak a szerencsések, akik megússzák, meg vannak a szerencsétlenek, mint én: már a 4.hónaptól kezdve érdemes kenegetni az aranyérkenőcsöt... Ja, tuti senki nem fog ezzel dicsekedni terhesgondozáson, de ez a krém jóbarát terhesség alatt. Hemorid: egy ezres körül, hűsítő mentollal, vagy kicsit erősebb kiadásban: Proktis-M Plus, 1500 Ft körüli áron. Bonnie Rotten az análpornókirálynő éppen szintén várandós - kíváncsi lennék, ő hogy áll ezzel a kérdéssel? :D :D :D

8.hónaptól kezdve számolni kell egy egyszerű természeti ténnyel: egy egetrengető orgazmus bizony beindíthatja a szülést... Mi annyiban egyeztünk meg, hogy ha úgy alakul, kihasználjuk ezt a lehetőséget mikor már "idő van", addig meg értelmesen, vigyázva, a szájpecket a szekrény mélyére űzve szeretgetjük egymást. 

anal-seks.jpg

 Ui.: Aki softpornót várt és most csalódott, vagy szerinte aszexuális hülye picsa vagyok aki gyógyszereket reklámoz: van bejegyzésem József Attila verseiről is vagy éppen különböző szervezetekről akiken keresztül segíthetünk a rászorulóknak ahogy én is tenni szoktam - menjen, olvasgassa azokat a reggeli hőbörgés helyett. :) Csók, Nyuszitappancsok!