Gerillamarketing: a pöpec önéletrajz II.rész

avagy a HR-es kulisszatitkok

Az előző posztban közzétett minta önéletrajz után következzenek a gyakorlati meglátásaim és pár tanács:

  • Elérhetőségek: hanyagold a 'mucika69@freemail.hu', 'bmw316@citromail.hu' és 'sexicsajszi@indamail.hu' emailcímeket! Te komolyan vennéd saját magadat egy ilyen emailcímmel?... Egy HR-es nem fog. A legegyszerűbb: legyen egy fix, stabil postafiókod (pl. gmail) és a felhasználóneved rakd össze a vezeték és keresztnevedből plusz számokból; sokkal komolyabbnak hat. Pl. 'kata.kovacs8611@gmail.com' -> név+születési év, hónap 
  • Fotó: íme pár példa a 'tedd és 'ne tedd' példájaként a fotók alatt kommentekkel (katt a galéria megnyitásához a képre):
  • Csak általános iskolába jártál meg mondjuk középiskolába? Nem gond; nincs mindenkinek diplomája vagy főiskolai végzettsége. Amit ki tudsz emelni: ha valamit emelt óraszámban tanultál vagy fakultációra /speciális szakra jártál: írd bele az önéletrajzodba! Az is egyfajta plusz.
  • Nincs semmilyen munkatapasztalatod? Soha életedben nem vettél részt semmilyen önkéntes melóban, otthon a családi gazdaságban vagy nyári szünetben? Valaminek lennie kell, gondolkozz! Már az is jó ha tagja vagy valamilyen egyesületnek; írd le hogy mi az ott betöltött szereped.
  • Túl sok munkatapasztalatod van, mindenhol dolgoztál pár hetet/ hónapot, aztán váltottál? Ha kirúgtak, nyilván ne írd le - mondd inkább azt hogy valami újat kerestél. A legkiemelkedőbb munkáidat válogasd ki, amikről szívesen beszélsz vagy ahol tényleg jól érezted magad, esetleg azt ami kapcsolódhat ahhoz a munkához amire jelentkezni készülsz.
  • Semmilyen idegen nyelvet nem beszélsz? Akkor írd le hogy mi az, ami érdekel és szívesen megtanulnád nyelvtanfolyamon. Ez is egyfajta jelzés hogy szeretnél fejlődni és hajlandó vagy tanulni. Piros pont.
  • 21.század, valamennyire muszáj értened az informatikához. Már az is jobb, mint a semmi, ha el tudsz küldeni egy emailt vagy ki tudsz keresni a neten infókat adott témáról. Ezt hívják alapszintnek, és nyugodtan beírhatod az önéletrajzodba is.
  • Ha van bármilyen szakmai tudásod, jelentősebb versenyeredményed, sorold fel őket. Itt most el kell adnod magad, és ehhez fel kell sorakoztatnod az erényeidet és a tudásodat. Nem kell arcoskodni, de ha valamiben tényleg jó vagy és munkakompatibilis, jelezd!
  • Végül hogy emberibb legyen, írhatsz pár hobbidat vagy témát ami érdekel. Jó, ha olyasmit tudsz felmutatni, ami kapcsolódhat a pályázott álláshoz; például tegyük fel hogy pincérnő szeretnél lenni - nyugodtan beírhatod hogy szeretsz ismerkedni és barátkozós típus vagy. Vagy ha mondjuk projektmenedzser szeretnél lenni, nem hátrány ha sportolsz: szimpatikus ha valaki 10km-t fut egy héten kétszer, mert ez a szívósság egyik jele, ami egy menedzsernél nagy előny...
  • Fordíts figyelmet a formázásra és a betűtípusnak (vicces Comic Sans felejtős!), látszódjon hogy nem csak entereket nyomkodtál a sorok közé. A formátum legyen Word doksi vagy PDF, ügyelj a fájl méretére amit a fotó jelentősen meg tud dobni!
  • Olvass utána a gerillamarketingnek: nem árt kitűnnöd a tömegből! Aki átnézi az önéletrajzokat, valószínűleg nem egy regényt akar hanem tömören egy életrajzot amiben talál valami érdemlegeset. Kozmetikázhatod a tényeket, de csak akkor érdemes ha magabiztos maradsz a tartalommal kapcsolatban. Ne akarj másnak tűnni mint aki vagy, mert ha eljutsz egy interjúra, úgyis kibukik az igazság.

Dióhéjban ennyi, sok sikert az álláskereséshez!