Kössük le a kölyök figyelmét, csak NE tévével!

Szerintem én vagyok az egyetlen ember aki imádja sőt már várta ezt a taknyos-esős szürke időt; na ez általában nem mondható el a kisgyerekes szülőkről, mert a gumicsizma csak egy dolog; se a megfázást, se a szobában unatkozást nem előzi meg. 

Mit lehet ilyenkor tenni ha a lurkó a nyakunkon van de mi nem érünk rá szórakoztatni őt? Marad a jó öreg TV... Amit én személy szerint rühellek, azt is hogy nálunk is van a háztartásban, kihullik tőle a szemöldököm. Szülőknél biztos van amikor ez tűnik a legjobb megoldásnak hogy lekösse a gyerek figyelmét, de én most megpróbáltam alternatívákat összeszedni ami jobb lehet még a Cartoon Networknél is.

kid-chef.jpg1.) Be lehet vonni a kicsiket a házimunkába. Nyilván nem a WC sósavas tisztítására gondoltam, de vannak háztartási tevékenységek amik gyerekkompatibilisek. Megkérhetjük őket hogy segítsenek a mosnivalót színek szerint szétszortírozni; belehalni biztos nem fognak. Ha rájuk merjük bízni a porszívózás egy részét, azt is eltologathatják a lakásban, feltéve ha biztosak vagyunk benne hogy nem lesz áramütés az akció vége. Ha bátrak vagyunk és nem nagyon fiatal a poronty, konyhai kiskuktának is befoghatjuk - kést azért ne adjunk a kezükbe és tűzhely mellett fél szemünk rajta legyen! FONTOS: a háztartás veszélyes üzem még egy felnőttnek is, szóval előbb bizonyosodjunk meg róla hogy semmi olyat nem bízunk a gyerekre amit nem tudunk kontrollálni!

2.) Oviban imádtam gesztenye - és makkállatkákat fabrikálni. Most még el lehet csípni a vadgesztenye termés végét (bár nálunk a jáccin úgy válik kámforrá mintha sose lett volna egy darab sem a földön :O ) Akinek a fogpiszkáló túl veszélyesnek tűnik a lurkók kezébe adva, váltsa ki gyufaszálakkal. Kell hozzá némi kézügyesség, lehet hogy rá kell segítenünk az alkotásra (pl. egy-egy lyukat szúrva a gesztenyébe, makkba), de ennyit megér, nem?voorbeeld-kastanje-figuurtjes.jpg3.) Falevelek. Lehet préselni, festékkel nyomatot készíteni, ragasztgatni képet belőlük. Festék: összetevőket ellenőrizzük, ragasztó: nem érdemes folyékonyat venni, a stift gyerekbarátabb. Nem árt biztosra mennünk és megtisztogatni előbb a leveleket mielőtt a mester nekilátna a Sixtus kápolna mennyezetfreskóját kiragasztani juharfalevelekből.

38.jpg

4.) Só-liszt gyurma - íme egy alaprecept: 2 bögre liszt, 1 bögre aprószemű finomsó, 1 bögre víz, 1-2 evőkanál olaj hogy ne morzsikálódjon szana meg széjjel, igény szerint ételfestékek hogy változatosabb legyen a móka. Azért jó, mert a gyerek nem tudja magát lemérgezni vele (hiába kölyökbiztonsági a Play Doh gyurma, én megkóstoltam: nem főnök az íze, a só-liszt gyurma jobban ízlett). christmas-ornaments-300x210.jpgHa véletlenül vastag a pénztárcánk és kellően bátrak vagyunk egy nagyobbacska utóddal, próbálkozhatunk színes marcipánnal is; porcukros vágódeszkán lehet azt is nyújtani, formázgatni, talán sikerül valami cuki dekort összehoznia kicsinyünknek és akkor lehet vele dicsekedni következő sütidíszítésnél hogy a tetején gubbasztó csoffadt kis Micimackót egyszem gyermekünk eszkábálta össze. :) TIPP: jönnek az ünnepek, karácsonyfa díszeket is kérhetünk a kis művésztől már jó előre.

5.) Mesekönyv. Igen, könyvet írtam. Már van textilkönyv is a legapróbbaknak lapozgatni, nyálazni, rágni, színes-szagos, van ami hangot ad ki a farm kisállatainak bemutatásával, stb stb. Nem kell hozzávágni egy Dosztojevszkij összest a gyerekhez csak mert ismeri az ábécét, de nyugodtan fogjuk meg kicsi kezét, könyvesboltba - antikváriumba be, és kérdezzük meg, van-e valami, ami tetszik neki, érdekli. 2500849_5.jpgHa nincs, még mindig nem kell lemondani a papíralapú szórakozásról (legalább lesz mit kirakni a hűtőre/ irodában/ kandallópárkányra aranykeretben: rajzeszközök tonnaszámra, de ha nem elég kreatív a delikvens, akkor csak adjunk neki színezőt. Neten ma már minden témában találunk nyomtatható színeznivalókat; kolléganőm kislányának Monster High és Jégvarázsos oldalakat nyomtattam az irodai kontóm terhére. Meglepő módon bejött neki. TIPP: Hermann Marika "Lucifer reggeli készülődése" című könyvecskéje egy igazán pofás darab, ami segít a reggeli teendők betanulásában szép képekkel, értelmes mondókákkal, és az ára is nagyon baráti! 

6.) Sajnos ez egy költséges(ebb) kategória, de nem hagyhatom ki a LEGO-t. Mai napig a legkedvesebb játékom. Nem nagyon volt otthon még anno funky készlet mint ezek a mostani újak, inkább építkezős alapadagokat tartottunk, de én így is imádtam. Mostanra már annyi témájú van, főleg olyan árban... Gyahh, mikor babám leendő keresztfaterja csillogó szemekkel közli velem a játékáruházban hogy neki is kell LEGO; 45 ezerért Star Wars-os Millenium Falcon vagy mi a szösz... starwarslego.jpgMondom neki Balázska, csihadjál, még a keresztgyermekednek se vennék ilyen drágán LEGOt, de ha nyersz a lottón majd te megveszed mindkettőtöknek. :D Na de mindegy, egy alapabb készletbe érdemes lehet beruházni, nem nagyon láttam még gyereket aki ne molyolt volna el vele pár órát.

7.) Nagyobb, folyamatos felügyeletet nem igénylő kölköknek mehet meleg víz a fürdőkádba, habbal, vízbázisú testfestékkel, flakonokkal, vízimalommal, estébé. Ez tényleg csak akkor opció ha magára lehet hagyni a kicsit akár 5-10 percre is anélkül hogy szaladgálnunk kellene folyton ellenőrizgetni nem fulladt-e bele a kádba.bathtime.jpeg Sok gyerek beszél magában, énekel - ez jól is jöhet mert halljuk hogy pancsol, párbeszédet folytat önmagával, vagyis minden rendben vele. Ha hirtelen nagy lenne a csend, egyből csekkoljuk, amúgy némi melegvizes utántöltéssel akár egy órát is lubickolhat. (Mellém feszt bepakolták kisöcsémet is, mert a korkülönbség miatt tudtam rá felügyelni.)

8.) Ha van háziállatunk ami nem piton vagy kakadu, és a gyerekkel nem tudnak egymásban kárt tenni, kérjük meg hogy törődjön vele. Adjon neki friss vizet/ enni, ha lehet simogatni vagy kézbe venni akkor pesztrálja kicsit, ha terráriumban, ketrecben van, akkor figyelje meg mit csinál, mesélje el nekünk. FONTOS: csak addig hagyjuk, míg az állat jól viseli és nem éli meg kínzásként vagy nem ingerli a gyerek abalygatása!!! Nyilván nem minden állattal megjátszható, nem árt ismerni hozzá házikedvencünk és porontyunk korlátait és ehhez igazítani az összeeresztésüket. Amit nem szabad: bántani az állatot azért, mert mondjuk minimális sérülést okozott a gyereknek. Ha nem voltunk ott és nem láttuk pontosan hogy agresszív támadás történt a gyerekkel szemben, nem szabad utólag büntetnünk. snake_pet3.jpg

Tuti van olyan a felsorolt pontok közül amibe bele lehet kötni, meg sem lepődök. De: ha nincs időnk és energiánk a saját gyerekünk mellett ülni 0-24ben, és egyszerűbbnek érezzük lerakni a TV elé mint bármelyiket megpróbálni a fentebbiek közül - akkor lelkünk rajta. Ezek az én személyes ötleteim, én is TV nélkül nőttem fel és nem bántam meg egy percre sem.