A macskabántalmazós rendőrvideó margójára

*Frissítés: kiskutya, nem macska látható a videóban

Habzó szájú kommentelők. A halálbüntetés visszaállítását követelők. Pro és kontra vélemények egymásnak feszülése: ér-e egy macska élete annyit hogy emiatt egy rendőr elveszítse az állását?

Friss videó terjed az egyik közösségi oldalon, melyen egy rendőr  egyenruhát viselő férfi a nyakszirtjénél lógat egy macskát egy rendőrautó nyitott csomagtartó ajtaja előtt és egy jól irányzott ököllel ütéssel belebokszolja szerencsétlen állatot az autóba. Majd megkerüli a rendőrautót és beül a vezetőülésre női (egyenruhás) társa mellé. Valaki egy ablakból videózta a jelenetet, kb.fél perces mobilos minőségű felvétel. A megosztások és az internet adta szabadság lehetősége  miatt futótűzként terjed, már a Tornóczky Anita neve miatt ismert Országos Állatvédőrség is közleményben reagált.capture3.PNG

Volt, aki megtalálni vélte az elkövetőt (amit persze lehetetlen ellenőrizni a képernyő mögül, hiszen ilyenkor az éhező kanapétrollok is előmerészkednek rejtekükből egy jó kis csetepatét szimatolva:

capture6.PNG

Mi ezzel a baj? Minden. 

A Tibi atya álnéven futó közösségi blogger egyszer már megosztotta az ilyen posztok alatt felgyülemlő, lincshangulatot árasztó kommentek/ kommentelőkkel kapcsolatos véleményét (az eredeti bejegyzés itt olvasható: https://tibiatya.blogstar.hu/2017/08/15/-quot-remelem-a-gyerekeid-elott-lonek-agyon-quot-szosszenet-az-allatvedokrol/41295/). Én most a saját véleményemet fogalmaztam meg ezen ügy kapcsán.

1.) A "rend őre", egyenruhás személy a (feltételezett) elkövető

Nem példát kellene mutatnia??? A gyerekemnek mit mondanék ha ezt látja? "Idegentől cukrot sose fogadj  el de a rendőrbácsiban megbízhatsz"? NEM! Egy egész testületet járatott le ezzel a húzásával.

capture.PNG

2.) Miért nem esik szó sehol az elkövető melletti nőről, aki szintén egyenruhás és beül a férfi mellé a videón a rendőrautóba? Őt miért nem szidják a kommentelők?

Egy idevágó Babits Mihály idézettel élnék: "Vétkesek közt cinkos, aki néma." Lelke rajta ha hagyta hogy a társa ezt tegye. Őt is elővenném, aztán elmondhatja a mondókáját hivatalos keretek közt.

3.) Alpári stílus, mocskolódás, "legalja" hozzászólások

Könyörgöm, miért??? Miért hiszik azt egyesek, hogy érvek helyett az anyázás elvisz a hátán egy semmirevaló kommentet? Mikor azt olvasom hogy egymást "mucikámozzák" meg "kisköcsögözik" a hozzászólók, csak arra tudok gondolni hogy ezzel akarják egymást lealacsonyítani - miközben magukkal teszik azt.

4.) Hivatalos eljárás

Igen, szinte már látom is a reakciókat: "az igazságszolgáltatás egy nulla, úgyis megússza, kell pár verőember aki ellátja a baját", stb. Nem, ez így nem oké. Egy ilyen ügy pontosan annyit rombol a rendőrség megítélésén amennyiért megéri nekik egyből belső vizsgálatot indítani és jogi lépéseket tenni. 

5.) Hol vannak a felhördülések azokért az állatokért, akiket a "gazdájuk" a 4 fal közt üt-ver csak épp nincs róla videó?

Bizony... Csak mert nem tolják az arcunkba felvételen, kismillió ilyen van. Lehet épp azt látjuk ahogy a szomszéd végigrugdalja a kutyáját a járdán - merünk neki (be)szólni? Mindenki maga tudja mit válaszolna erre...

6.) Vegák - nem vegák

Nem, ehhez a történethez semmi köze nincs ahhoz, fogyasztunk-e húst vagy sem. "Sose bántanék állatot... -Ahha, akkor húst miért eszel b*meg?!" Nem kell összekeverni a szezont a fazonnal, de ilyenkor ezt is sokan előszeretettel megteszik.

7.) Miért kell általánosítani?

"Minden rendőr köcsög" "F*sz*opó az összes fakabát" és még sorolhatnám az intelligens hozzászólásokat. Einstein balkezes volt. Te is balkezes vagy? Relativitáselmélet fejben lepörgetve simán megy? Nem. Na látod. Ne általánosíts. 

capture5.PNG

8.) A gyorsaság...

Ilyen felfokozott hangulatban az egyetlen dolog ami tompíthatja a népharagot a gyors tájékoztatás (és intézkedés persze). Mikor az ember azt látja hogy "kivizsgáljuk" és "megtettük a szükséges lépéseket", kicsit úgy érzi hogy oké, most akarják betömni a számat egy marék cukorkával csak hallgassak. Tények kellenek, egy értelmesen nyilatkozni tudó emberke aki közli hogy milyen konkrétumok születtek iksz idő alatt a kérdéses ügyben. Ez egy kis időre elcsitítja a hullámokat.

9.) MIÉRT?

Ez az egy kérdésem van: miért? Miért kellett ezt tenned? Meg tudod indokolni? Csak szólok: bármit is válaszolnál erre a kérdésre te ott, egyenruhában, ezt elb*sztad. Mindegy hogy azért mert felvétel van róla és már nem tudod kimagyarázni, mindegy hogy azért mert magadra haragítottál egy habzószájú tömeget; mindegy hogy azért mert az állásodba kerülhet ez a megmozdulásod - egyszerűen buktad ezt a kört. Számolj ezzel a tudattal. 

Biztos vagyok benne hogy ezzel a poszttal kiszabadítottam a szellemet a palackból és kapni fogok hideget-meleget, de vállalom. 

FRISSÍTÉS: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/kozlemeny-66